Inloggegevens vergeten?

Re-integratie

Zieke werknemers snel weer aan het werk

Re-integratie is een belangrijk onderdeel van arbo. We helpen daarom zieke werknemers weer aan het werk zodra dat verantwoord is. Uw bedrijf draait dan weer op volle kracht. Re-integratie is gericht op werknemers die langdurig ziek zijn en die hulp nodig hebben om opnieuw aan de slag te gaan. We vertellen u graag meer over de mogelijkheden. Neem vandaag nog contact met ons op!

Sinds de invoering van de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) in 2002 bent u samen met uw werknemer verantwoordelijk voor de re-integratie(terugkeer naar de werkvloer). Uw casemanager zorgt ervoor dat alle wettelijke verplichtingen worden nagekomen, en hij houdt de termijnen in de gaten waarbinnen een bepaalde handeling verricht moet worden. Hij neemt als het ware de regie in handen.

 

In de praktijk

Meestal keert een medewerker na langdurig verzuim terug bij zijn werkgever. Onze arbodienst is er ook voor medewerkers die niet bij u terugkeren. Wanneer een verzuimtraject bijvoorbeeld langer dan 104 weken (2 jaar) duurt. We bieden u ondersteuning bij:

  • Spoor 1 re-integratie: werknemer keert na langdurig verzuim terug (bijv. beenbreuk)
  • Spoor 2 re-integratie: werknemer keert niet terug
  • Afscheid nemen van werknemers

 

Re-integratie na langdurige afwezigheid

Werkzaamheden en de situatie binnen een bedrijf zijn dynamisch, wat re-integratie noodzakelijk maakt. Ook emotioneel kan weer aan het werk gaan behoorlijk wat impact hebben op uw werknemer. Dankzij re-integratie worden zowel u als de werknemer voorbereid op zijn terugkeer op de werkvloer.

 

Spoor 1 re-integratie

Het kan zomaar gebeuren: een werknemer breekt zijn been. Dat betekent dat uw werknemer minimaal 6 weken uit de running is. De werknemer doorloopt in zo’n geval een vast re-integratietraject. Na revalidatie werkt de werknemer steeds wat meer uren tot hij weer aan zijn gebruikelijke betrekking zit. Dit is een re-integratietraject uit spoor 1, waarbij de werknemer bij zijn eigen werkgever terugkeert. Spoor 1 trajecten draaien meestal om praktische ziektes (bijv. een beenbreuk) en duren grofweg tussen de 3 weken en 6 maanden.

 

Spoor 2 re-integratie

Bij spoor 2 re-integratie keert de werknemer niet terug. Soms is het herplaatsen van een zieke werknemer binnen zijn “eigen” functie niet meer mogelijk. Wij verzorgen in dat geval ook de re-integratie naar een ander werk of een andere werkgever. Omdat het belangrijk is dat alle partijen weten waar ze aan toe zijn, maken duidelijke doelen en afspraken onderdeel uit van deze trajecten. Uiteraard vastgelegd in een plan van aanpak.

Dit soort trajecten duurt over het algemeen langer en worden op maat samengesteld. In veel gevallen komt er ook rouwverwerking bij kijken. Mensen die lang bij een werkgever hebben gewerkt hebben vaak tijd nodig om hun vertrek te verwerken. Na rouwverwerking gaan we met de werknemer op zoek naar ander passend werk. Lees hier meer over re-integratie spoor 2.

 

Hulp nodig bij een re-integratie traject?

Zit u op dit moment met de handen in het haar vanwege een zieke werknemer? We assisteren u graag. Neem voor meer informatie contact op met SVServicecenter.

Naar boven