Inloggegevens vergeten?

Proeftijd

Proeftijd alleen toegestaan bij nieuwe overeenkomsten langer dan 6 maanden.

Vanaf 1 januari 2015 mag er alleen een proeftijd in het contract worden opgenomen als de werknemer voor minimaal 6 maanden en 1 dag in dienst wordt genomen. U mag dan 1 maand proeftijd toepassen. Wilt u een proeftijd van 2 maanden? Dan moet een overeenkomst voor een periode van 24 maanden of langer worden afgesloten en in het contract is een vaste einddatum overeengekomen. Bij een overeenkomst van 24 maanden mag u na afloop van het contract nog een tijdelijk contract afsluiten van maximaal 3 maanden voordat de werknemer vast in dienst treed (afwijking ketenregeling).

 

Korter dan 6 maanden en toch proeftijd?

Dat kan niet meer. Om toch te werken met een proef periode zonder de verplichtingen zoals hierboven genoemd, is het mogelijk om eerst een tijdelijk contract te sluiten met een korte looptijd (bijvoorbeeld twee of drie maanden). Een verdeling van de tijdelijke overeenkomsten zou dan kunnen zijn: 1 x 2 maanden en 2 x 11 maanden.

 

Proeftijd bij arbeidsovereenkomsten zonder einddatum

Bij arbeidsovereenkomsten zonder vaste einddatum (bijvoorbeeld ter vervanging van een zieke werknemer of voor de duur van een bepaald project) mag 1 maand proeftijd worden opgenomen.

 

Naar boven