Inloggegevens vergeten?

U kent het wel

Overspannen, geen contact

De moeder van uw werknemer heeft hem ziek gemeld met de mededeling dat hij overspannen is. Hij wil voorlopig geen contact met u. Wat moet u nu hiermee?

Een verzuimreglement brengt hierin een uitkomst. Hierin staat omschreven welke regels er gelden bij verzuim. Het omvat niet alleen regels over verzuim wegens ziekte, maar ook verzuim door verlof en vakantie, of bijzondere omstandigheden. Dit betekent dat u regels kunt stellen waaronder het persoonlijk ziek melden, maar ook dat hij gedurende de werktijden bereikbaar en beschikbaar moet zijn. Wij kunnen voor een dergelijk reglement verzorgen.

 

Pas in dienst, met een hernia

U heeft een werknemer in dienst genomen. Na 3 maanden meldt hij dat hij geen dozen van de bovenste etage naar beneden kan dragen. Hij krijgt de laatste tijd steeds meer last van zijn rug. Tussen mond en lippen door hoort u dat hij een jaar geleden aan zijn hernia is geopereerd, maar er nog steeds last van heeft!

Een veelvoorkomende praktijksituatie. In de arbeidsovereenkomst worden de functie en de werkzaamheden omschreven, maar met geen woord wordt gerept over de “belastende factoren” die de werkzaamheden met zich meebrengen. Deze factoren worden in uw risico-inventarisatie en evaluatie (RI&E) genoemd.

Wij kunnen voor u de risico-inventarisatie en evaluatie opmaken en in de arbeidsovereenkomsten hiernaar verwijzen. Dit kan net die doorslag geven als u genoodzaakt bent om een “dossier” op te bouwen.

 

Artikelen uit de winkel meenemen zonder te betalen, mag dat?

Het is sluitingstijd. Uw werknemers zijn druk bezig om alles weer op orde te brengen voor de volgende dag. U loopt naar de kantine en ziet een werkneemster een artikel uit de winkel in haar tas stoppen. U schrikt daar van. Van haar had u dat niet verwacht. U besluit beter op te letten. Na een week is het u duidelijk! Meerdere werknemers nemen artikelen mee. Het varieert van plastic bekertjes tot luxe cadeau artikelen. Het wordt nog erger als u ziet dat één van uw medewerksters € 20,00 uit de kassa pakt en in haar tas doet. Voor u is de maat vol en u besluit uw medewerkster met haar handelen te confronteren.

Uw medewerkster kijkt u verrast aan. “Dat is toch al vaker gebeurd?” U kijkt verbaasd als zij u verteld dat zij vorig jaar toen zij geld nodig had dat met u had besproken. “Ik kon toch geld pakken en op mijn uren in mindering brengen. Als u mijn werkbriefjes controleert dan ziet u dat er in bepaalde maanden minder uren op staan”. ” En de artikelen die je meeneemt ” wierp u nog tegen. “Dat doet iedereen, dat mocht toch van u. In ieder geval heeft u daar nooit iets over gezegd!”. Als u uw medewerkster voor diefstal voor de rechter daagt dan zal het nog moeilijk worden om hem van uw gelijk te overtuigen.

 

Hoe bepaalde dingen leiden tot onbepaalde tijden

Wanneer was het de laatste keer dat u de arbeidsovereenkomsten heeft geactualiseerd? Weet u nog wanneer u de laatste overeenkomst heeft gedownload of zelf hebt samengesteld? Had u vorig jaar geen medewerkster voor een half jaar aangenomen en heeft u het verlengen van de overeenkomst niet steeds uitgesteld?

U ziet plotseling dat het al 18 maanden geleden is dat zij bij u in dienst is gekomen. Gefeliciteerd! U heeft er een medewerkster bij. Voor onbepaalde tijd! Het is alleen jammer dat zij de laatste tijd blijk gaf van motivatie-problemen. Juist nu, in een periode waarin door de recessie de omzetten teruglopen. Een loopbaanbegeleidingstraject waarin coachings- , functionerings-, beoordelings- en eindgesprekken periodiek zijn gepland én worden gehouden, zorgt ervoor dat u weet wat voor vlees u in de kuip heeft.

Naar boven